Cabernet Franc
Udtale: []
Cabernet Franc er en af de 20 mest udbredte sorte druesorter på verdensplan. Den dyrkes hovedsageligt til blanding med Cabernet Sauvignon og Merlot i Bordeaux-stil, men kan også vinificeres alene, som i Loire’s Chinon. Ud over at blive brugt i blends med mere eller mindre fremtrædende roller findes Cabernet Franc også som primær drue i eksempelvis Canada og USA, hvor den ligeledes laves som ice wine.
Generelt minder Cabernet Franc meget om Cabernet Sauvignon, men knopskydning og modning er mindst en uge tidligere. Denne egenskab gør det muligt for vinstokken at trives i lidt køligere klimaer end Cabernet Sauvignon, såsom Loire-dalen. I Bordeaux behandles beplantning af Cabernet Franc som en “forsikring” mod dårligt vejr tæt på høst, der kan skade beplantning af Cabernet Sauvignon. Vinstokken er kraftig og opretstående med mørkegrønne, 5-fligede blade. De vingede klaser er aflange og små til middelstore i størrelse. Bærene er ret små og blåsorte i farven, med relativ tynd skal.
Cabernet Franc kan tilpasse sig en bred vifte af jordtyper, men ser ud til at trives i sandet kridtholdig jord og producerer tungere, mere fyldige vine på disse vinmarker. I Loire-dalen kan jordbundens forskelle opfattes mellem vine lavet af druer dyrket på grusterrasser versus kalkstens-skråninger.
Cabernet Franc er lettere end Cabernet Sauvignon og giver en lys bleg rødvin, der bidrager med finesse og giver en pebret parfume til blandinger med mere robuste druer. Afhængigt af dyrkningsområdet og vinstilen kan yderligere aromaer omfatte tobak, hindbær, peberfrugt, solbær og violer.
Optegnelser om Cabernet Franc i Bordeaux går tilbage til slutningen af det 18. århundrede, selvom den blev plantet i Loire længe før den tid. DNA-analyse viser, at Cabernet Franc er en af to forældre til Cabernet Sauvignon, Merlot og Carménère.