Syrah
Udtale: [/ˈsiːrɑː/]
Syrah, også kendt som Shiraz, er en mørkhudet druesort, der dyrkes over hele verden og primært bruges til at producere rødvin.
I 1999 fandt man ud af at Syrahs oprindelse var to druer fra det sydøstlige Frankrig, Dureza og Mondeuse Blanche. Syrah må ikke forveksles med Petite Sirah, der er en krydsning mellem Syrah og Peloursin.
Stilen og smagsprofilen på vine lavet af Syrah er påvirket af klimaet, hvor druerne dyrkes.
I moderate klimaer (såsom den nordlige Rhone-dal og dele af Walla Walla AVA i Washington State), har de en tendens til at producere medium til fyldige vine med tanniner i den høje ende af skalaen samt noter af brombær, mynte og sort peber.
I varme klimaer (såsom Kreta og Barossa Valley / McLaren Vale i Australien) er Syrah mere konsekvent fyldig med blødere tannin, smag af mere syltede frugt og krydderinoter af lakrids, anis og jordagtigt læder.
I mange regioner tillader syrahs syre- og tanninniveauer, at de producerede vine har et gunstigt lagringspotentiale.
Syrah bruges som en enkelt sort eller som en blanding. Efter flere års stærk plantning blev Syrah i 2004 anslået til at være verdens 7. mest dyrkede drue.
Den kan findes over hele kloden fra Frankrig til New World vinregioner som: Chile, Sydafrika, Hawke’s Bay og Waiheke i New Zealand, Californien og Washington.
Den kan ligeledes findes i adskillige australske vinregioner såsom Barossa, Heathcote, Coonawarra, Hunter Valley, Margaret River, Adelaide Hills, Clare Valley og McLaren Vale.