Chardonnay
Fransk udtale: [ʃaʁdɔnɛ]
Chardonnay er en grønskallet druesort, der bruges til fremstilling af hvidvin. Sorten stammer fra vinområdet Bourgogne i det østlige Frankrig, men dyrkes nu overalt, hvor der produceres vin, fra England til New Zealand.
Chardonnay har et vidtrækkende ry for relativt let dyrkning og evne til at tilpasse sig forskellige forhold. Druen er meget “formbar”, idet den reflekterer og tager indtryk af jordforhold og vinmager. Den er vinificeret i mange forskellige stilarter, fra de magre, sprøde mineralvine fra Chablis, Frankrig, til New World-vine med eg og tropisk frugtsmag. I kølige klimaer (såsom Chablis og Carneros AVA i Californien) har Chardonnay-vin en tendens til at have en medium til let krop med mærkbar syre og smag af grønne blommer, æbler og pære. På varmere steder (såsom Adelaide Hills og Mornington-halvøen i Australien og Gisborne og Marlborough-regionen i New Zealand) bliver smagene mere citrus, fersken og melon, mens de på meget varme steder (såsom Central Coast AVA i Californien) har flere noter af figen og tropisk frugt som banan og mango.
Vine, der har gennemgået malolaktisk gæring, har en tendens til at have blødere syre og frugtsmag med smøragtig mundfornemmelse og hasselnøddenoter
Chardonnay er en vigtig bestanddel af mange mousserende vine rundt om i verden, herunder Champagne og Franciacorta i Italien.